Monthly Archives: Desember 2011

sangkan paraning dumadi

Standar

Poro Sanak Kadang-koe kabeh
yang Budiman,
Mari sama-sama kita
Renungkan tentang ,
” PANGANDIKANING GURU
SEJATI “
Kito iki urip kang diarani
Jumeneng Manungso tinitah
ing Alam Padhang ( Jagad
Raya ). Kudu sumurup artining
PATRAP TRAPING SUSILO ”
ateges Toto Kromo, Toto, Titi,
Titis,Nastiti, Ngati-ati,Duga-
Prayogo,
Temen,Sabar,Tawekal,
Nerimo,Tatag,Ikhlas,
Sumeleh,Hening,Heneng,
Awas Heneng lan Eling serto
Waspodho.
Ojo podho kleru tompo, sebab
kabeh kuwi wus diatur dening
” PONCO DRIYO “.
Mungguh kito urip sipating
Manungso asal soko DUMADI
lan PAMBUDI…!!. Yo iku kang
diarani PANGERAN SANYOTO
kuwi tegese WUJUD kito
YEKTI. Mulo soko iku kito
jeneng wong kang NGAURIP,
Lumaku satindak kudu ”
NGAWERUHI HANANIRO “, ajo
demen LELEMERAN, kudu
SETYO TUHU marang
GESANGIRO lan KAPITAYAN
marang badaniro dhewe
mungguh lungguhe AKU. Mulo
ora gampang yo ora angel
mungguh lakuning Manungso
( Jalmo ), sakbiso-biso ojo
NYIDRANI JANJINIRO kang wus
KAWIJIL.
Sabdo PANDHITO WATAK
UTOMO :
Yen cidro temahing BILAHI.
Kito temen bakal TINEMU.
Kito BECIK KETITIK. Kito OLO
KETORO.
Mulane mumpung kito isih
GESANG ( urip ). Ayo podho
NGUDI NGELMU kang
SANYOTO ing endi lungguhing
ELMU margane poro Sanak
Kadang samiyo NGUDI
TUWUH kudu TUMINDAK :
SAROJO, TRISNO, SETYO,
TUHU, PRASOJO lan UTOMO
Jerjering Manungso.
Hananing PAMBUDI margo
soko DUMADI, Banjur biso
muncul unen-unen sing diarani
” ELMU lan NGELMU ”
dumunung ono ing PONCO
DRIYO. Ponco Driyo iki kang
biso ngukir SEKABEHING
Kabudayan.
Mulo Jaman kuno makunaning
diarani JAMAN KABUDAN.
Banjur kuwi sakwuse kang
aran Agomo BUDHA. Lah
Budha iku ” BUDI sawise BUDI
KABUDAYAN ” pokok
sekabehing Kabudayan iku
diatur dening PONCO
DRIYO…!!
Sejatining kang aran AGOMO
kuwi yo BUSONO, AGEMAN yo
kang aran KUNCI SEJATI. Mulo
ing kene kito aturake,
mungguh ananing dumadi
banjur hanane PANGERAN
SANYOTO. Banjur ono
tembung kang aran A, I, U,
tegese AKU, IKI, URIP.
Ananing URIP ono sing
NGURIPI. Ananing AKU
( Kawulo ) sebab ananing
GUSTI, yen yo ora GUSTI wis
mesti ora ono Kawulo. Sawise
mengko banjur kawijil ”
ROSO-PANGROSO, biso MUNO
lan MUNI, terus kabeh mau
diatur dening PONCO DRIYO.
Ananing ELMU lan NGELMU,
Sir Kawulo maneges marang
Gusti banjur ono WUJUD
MAKNA sing diarani
SIDIKORO, MANEKUNG lan
SEMEDI.
Punten..punten…
poro Sanak Kadang sedoyo
calon-calon SP ( Satriyo
Paningit )
Kang wus podho Winarah lan
Winasis…Kang hamengku
Bumi Nuswantoro. Semoga
Bangsa dan Negara kita yang
tercinta ini segera bangkit
dari keterpurukan MORAL,
karena kita-kita ini ( terutama
adalah saya pribadi ) sudah
bergeser menjadi sosok
manusia yang LUPA dan LALAI
akan ” Sangkan Paraning
Dumadi ” sehingga telah
menjadi manusia yang tidak
menjadi DIRINYA SENDIRI
karena kita-kita lupa pada
KESUJATIAN DIRI.